Dýňová polévka s pomerančovou šťávou a kokosovým mlékem
Dělám dvě dýňové polévky. Někdy mám chuť na klasickou, jen se zeleninovým vývarem, kde vynikne víc chuť dýně, jindy zase na tuhle, kde je dýně trochu potlačená pomerančem a kokosovým mlékem.
Na 3 - 4 porce
1 malá hokkaido (cca 800 g)
1 velká cibule
400 ml zeleninového vývaru
120 ml kokosového mléka
1 pomeranč
2 cm zázvoru
Špetka chilli
Sůl, pepř
Olivový olej
Koriandr (nemusí být)
Postup
Cibuli nakrájenou na kostičky nechte zesklovatět v hrnci na olivovém oleji.
Dýni nakrájejte i se slupkou na menší kostky, přidejte k cibuli a restujte za občasného míchání zhruba 8 minut. Pokud je potřeba, přidejte olivový olej. Po osmi minutách přidejte zázvor nakrájený na menší kousky a orestujte, asi minutu. Nalijte horký vývar, přikryjte pokličkou a vařte do změknutí, maximálně 15 minut, záleží, jak velké máte kousky dýně.
Rozmixujte, přidejte sůl, pepř a chilli podle chuti, vlijte kokosové mléko a šťávu z 1 pomeranče a znovu zahřejte.
Na talíři posypte koriandrem. Kdo nemá rád, vynechá nebo nahradí hladkolistou petrželkou.