Jak tuky správně používat při vaření
Olivový olej, ořechové a semínkové oleje, máslo, ghí, kokosový olej a sádlo v bio kvalitě - jak je používat?
Jaké tuky používat v kuchyni z hlediska kouřového bodu
Olivový olej extra panenský - výborný ve studené kuchyni, kde si zachová i nejvíc benefitů. Převažují v něm omega 9 mastné kyseliny. Snáší i trochu vyšší teploty, takže na šetrné vaření je také vhodný. Jen se ochuzujete o prospěšné látky.
Máslo - tam, kde chuťově patří do pokrmů. Teplotu snese nižší (kolem 170 stupňů), ale na šetrnou přípravu míchaných vajíček (pokud jíte) to postačí.
Ghí - tam, kde se pokrm připravuje při vyšší teplotě. Vyrobte si ho sami z kvalitního másla, je to snadné a ušetříte.
Kokosový olej - extra panenský, opět spoustu benefitů, snese vyšší teploty, vhodný na přípravu např. pohankových palačinek.
Ořechové a semínkové oleje - nepotřebujete, vystačíte si se samotnými ořechy a semínky. Pokud používáte, tak ve studené kuchyni.
Ze semínkových olejů zmíním "speciální slunečnicový olej" v bio kvalitě, lisovaný za studena (čili nerafinovaný) který má vysoký obsah omega 9, je vhodný i na tepelnou přípravu.
Oleje kupujte jen v tmavých lahvích, které je chrání před oxidací.
Fotokredit: Ingimage (placená fotobanka)