Kopřivová polévka

06.05.2023

Základem polévky je zeleninový vývar, jako u každé zeleninové polévky. Pak je v podstatě jedno, jestli přidáte špenát a uděláte špenátový krém nebo květák a máte květákový krém... a nebo třeba kopřivy. Je dobrá, zdravá, a je to změna. :)


Na 2 porce

1 větší mrkev

1 větší petržel

Kus celeru (velikostí úměrně mrkvi a petrželi)

Svazek kopřiv – po otrhání listů mají vzniknout 3 pořádné hrsti 

1 litr domácího zeleninového vývaru 

trocha smetany na zjemnění (dávám rostlinnou)

2 lžíce přepuštěného másla

sůl

Postup

Nakrájenou zeleninu orestujte na másle, asi 5 minut. Zalijte vývarem, osolte a vařte do změknutí zeleniny.

Pokud vaříte polévku časně zjara, když jsou kopřivy ještě malé, trhejte jen špičky, asi 10 cm dlouhé, a použijte je celé. Pokrájejte je v pevných gumových rukavicích na menší kousky.

Později, když už jsou kopřivy velké, je trhejte celé a použijte jen listy. V rukavicích je oddělte od stonků. Stonky vyhoďte, listy operte a trochu pokrájejte.

Kopřivy přidejte do polévky ve chvíli, kdy je zelenina téměř uvařená, stačí jim 5 minut.

Rozmixujte ponorným mixérem dohladka a přidejte smetanu na zjemnění, stačí 4 lžíce. Můžete ji i vynechat, polévka je dobrá i bez ní. Ochutnejte a uvidíte, která verze vám víc chutná.