Kopřivová polévka
Základem polévky je zeleninový vývar, jako u každé zeleninové polévky. Pak je v podstatě jedno, jestli přidáte špenát a uděláte špenátový krém nebo květák a máte květákový krém... a nebo třeba kopřivy. Je dobrá, zdravá, a je to změna. :)
Na 2 porce
1 větší mrkev
1 větší petržel
Kus celeru (velikostí úměrně mrkvi a petrželi)
Svazek kopřiv – po otrhání listů mají vzniknout 3 pořádné hrsti
1 litr domácího zeleninového vývaru
trocha smetany na zjemnění (dávám rostlinnou)
2 lžíce přepuštěného másla
sůl
Postup
Nakrájenou zeleninu orestujte na másle, asi 5 minut. Zalijte vývarem, osolte a vařte do změknutí zeleniny.
Pokud vaříte polévku časně zjara, když jsou kopřivy ještě malé, trhejte jen špičky, asi 10 cm dlouhé, a použijte je celé. Pokrájejte je v pevných gumových rukavicích na menší kousky.
Později, když už jsou kopřivy velké, je trhejte celé a použijte jen listy. V rukavicích je oddělte od stonků. Stonky vyhoďte, listy operte a trochu pokrájejte.
Kopřivy přidejte do polévky ve chvíli, kdy je zelenina téměř uvařená, stačí jim 5 minut.
Rozmixujte ponorným mixérem dohladka a přidejte smetanu na zjemnění, stačí 4 lžíce. Můžete ji i vynechat, polévka je dobrá i bez ní. Ochutnejte a uvidíte, která verze vám víc chutná.