Krůtí s rajčaty
Tohle jídlo dělám moc ráda. Chutná totiž úplně každému. Jako přílohu doporučuju šťouchané brambory s jarní cibulkou. Dětem chutná s bulgurem.
Uvádím recept na 3 porce, protože tomu odpovídá velikost horního stehna :)
Krůtí horní stehno vcelku nebo vykoštěné (ponechané s kůží) cca 700 g
2 konzervy drcených rajčat
2 velké cibule
2 stroužky česneku
100 ml drůbežího vývaru
Pár snítek tymiánu a rozmarýnu
Olivový olej
Sůl, pepř
Postup
Horní stehno koupíte bohužel většinou s kostí, tu z masa odstraňte a maso nakrájejte na 8 větších kousků. Pokud se vám do vykošťování nechce, můžete nechat vcelku a naporcovat při podávání. Je to detail, ale nám víc chutná naporcované předem, protože se vám kousky víc obalí šťávou. Osolte, opepřete a orestujte na pánvi na olivovém oleji z každé strany asi 3 minuty. Zkoušela jsem orestovat na ghí kvůli teplotě, ale výsledek byl příliš mastný, proto doporučuju olivový nebo speciální slunečnicový olej.
Oloupanou cibuli nakrájejte podélně na 8 dílků.
Orestované maso vyndejte z pánve a přendejte do nádoby vhodné do trouby. Na pánev dejte cibuli a restujte cca 10 minut, dokud nezačne zlátnout. Přendejte k masu, přidejte oloupaný česnek, drcená rajčata, osolte a opepřete a duste v troubě přikryté při 200 st. asi hodinu. Pak odkryjte a pečte při 180 stupních dalších 20 minut. Pokud máte tajine, pečte v něm, maso je pak ještě šťavňatější.
Pokud se rozhodnete pro bulgur, tak tady je recept:
Na 3 porce celkem 180 - 200 g bulguru
Zeleninový vývar
Sůl
Lžíce másla
Hladkolistá petrželka
Bulgur propláchněte a vařte v poměru 1:2 se zeleninovým vývarem cca 6 minut, kdy na dně hrnce už nebude tekutina. Sundejte z ohně, osolte, přidejte rovnou lžíci másla, promíchejte, přikryjte utěrkou a přiklopte pokličkou. Takto nechte 10 minut dojít.