Kuřecí vývar (do mrazáku)
V jídlech používám často domácí vývar, tak tady je recept na ten můj.
Bio nebo farmářské kuře (použijete pouze skelet a křídla)
1 cibule neloupaná
1 mrkev
1 petržel
¼ bulvy celeru nebo 2 řapíky
3 velké stroužky česneku neloupané
Cca 3l vody
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
Pár kuliček pepře
Snítka rozmarýnu
Pár snítek petržele
Kousek zázvoru
Malá chilli paprička (nemusí být)
1 lžíce jablečného (nebo jiného) octa
Postup
Z kuřete odřízněte stehna a prsa. Ty zabalte po jednom do potravinářské fólie a dejte do mrazáku na další použití.
Pokud chcete vývar ještě silnější, můžete ke skeletu přidat 1 stehno.
Křídla a trup vložte do hrnce se zhruba 3 litry vody (tak aby bylo maso ponořené). Přilijte velkou lžíci octa, ten vytáhne z kostí potřebné minerály. Cibuli rozčtvrťte, stroužky česneku plochou stranou nože lehce rozmáčkněte. Vložte do hrnce k masu, přidejte rozmarýn, pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, česnek a případně chilli papričku. Přiveďte k varu a odkryté vařte na mírném plameni nejméně 2 hodiny. Občas přilijte vodu.
Zeleninu pokrájejte na větší kousky a spolu s natí petržele přidejte do vývaru. Vařte další hodinu na mírném plameni odkryté, aby se vývar zredukoval.
Zceťe, nechte vychladnout a rozdělte do plastových misek do mrazáku.