Lilkovo-cuketové ragú s polentovou kaší
Lilek, cuketa, rajčata a tymián. Prostě jižní slunce na talíři.
Na 2 -3 porce budete potřebovat
1 malý lilek (cca 220 g)
1 malou cuketu (cca 200 g)
1 pevnou papriku (kapii)
400 g rajčat
2 stroužky česneku
1 cibule
Sůl, pepř
Koření na paellu (nebo tymián, bazalku a oregáno)
Snítku tymiánu
Olivový olej
Na polentovou kaši
50 g polenty
1 lžičku soli
250 ml mléka
250 ml zeleninového vývaru
Hrst parmazánu
Máslo
Postup
Lilek nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. (Mladý lilek to nepotřebuje.) Pak opláchněte a kuchyňskou utěrkou osušte. Nakrájejte na větší kostky.
Slupky rajčat na vrchu nařízněte do kříže, přelijte vroucí vodou tak, aby byla všechna ponořená a pár minut počkejte, než půjdou sloupnout. Rajčata zbavená slupek zbavte tvrdého středu a pokrájete na větší kostky.
Cuketu nakrájejte na větší kostky, papriku zbavenou jádřince na menší kostičky.
Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nadrobno.
V kastrolu se silným dnem nechte na olivovém oleji zesklovatět cibuli, pak přidejte česnek a krátce zarestujte. Přisypte lilek a restujte. Budete muset přilít olivový olej, lilek ho dost vpije. Občas promíchejte. Zhruba po 5 minutách přidejte cuketu a znovu restujte, dalších pět minut. Vsypte rajčata, papriku, přidejte sůl, pepř, rovnou lžíci koření "Paella" a snítku tymiánu. Můžete použít bylinky, které jsem v ingrediencích uvedla do závorky, mně nejvíc chutná ragú právě s kořením na paellu.
Přiklopené duste na mírném plameni do změknutí, cca 15 minut. Pokud by ragú bylo moc řídké, ke konci vařte odkryté, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Tzn. nemá být řídké, ale ani vysušené, na dně má zbýt dostatek šťávy.
Polentová kaše
Ve vyšším kastrolu se silným dnem (polenta může prskat) přiveďte mléko s vývarem k varu, přidejte sůl a postupně, po částech, za stálého míchání vsypte polentu. Za občasného míchání vařte na mírném plameni 10 minut. Přidejte 3 lžíce másla, pořádnou hrst parmazánu, a případně dosolte. Promíchejte, přikryjte poklicí a nechte dojít odstavené z ohně ještě 5 minut. Pro lehčí variantu zvolte místo mléka zeleninový vývar.
Polenta na talíři rychle tuhne, takže honem zasedněte ke stolu! :)