Pečená rajčata plněná sýrem
Využívám ještě posledních pár rajčat ze skleníku na tenhle recept. Jako přílohu můžete uvařit přírodní rýži nebo divokou rýži a smíchat ji s nakrájeným rajčetem v zapékací misce.
Na 8 rajčat budete potřebovat
9 větších rajčat (1 nakrájíte do zapékací misky)
100 g goudy
40 g gorgonzoly
200 g čerstvého špenátu
1 malou cibuli
1 stroužek česneku
Sůl, pepř
Olivový olej
Piniová semínka
Hrst lístků bazalky
Postup
Listy špenátu operte a blanšírujte ve vroucí vodě asi 3 minuty. Sceďte, vymačkejte z něj přebytečnou vodu, nakrájejte na menší kousky a nechte vychladnout.
Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na malé kostičky. Přidejte stroužek česneku pokrájený nadrobno. Přesuňte i s olejem do zapékací misky.
Z rajčat odkrojte vršky a dejte stranou. Vnitřek vydlabejte (ne celý, ať je rajče pevné a zůstane po upečení na skus). 1 rajče rozkrájejte celé na menší kostky a spolu s vydlabanými vnitřky přidejte k cibuli do zapékací misky. Osolte, opepřete, přidejte pokrájenou bazalku a promíchejte.
Nastrouhejte goudu a gorgonzolu na hrubém struhadle, smíchejte s vychladlým špenátem a piniovými semínky a směsí naplňte rajčata. Přiklopte vršky, posaďte do zapékací misky a pečte 10 - 15 minut, dokud nebude sýr roztavený, ale rajčata stále pevná.