Proč nepočítat kalorie
Jednoduše proto, že je to zbytečná činnost. Pokud se stravujete kvalitně, není potřeba počítat kalorie.
A tím neříkám, že kdo je počítá, tak neprospívá. Váhově někdy ano. Znám manželský pár, který prospívá velmi dobře i zdravotně. Protože narozdíl od ketonové diety v sáčcích, kdy se nenaučíte zdravě vařit, začnete přemýšlet o jídle a rozmyslíte si, co si na talíř dáte.
To v případě, že se váš jídelníček sestává ze zdravých potravin. Jakmile si rozložíte kalorie způsobem, že místo celého rohlíku, se kterým se do vašeho těla nedostanou žádné prospěšné živiny, sníte jen půlku, je to více než špatně. Takže, pokud počítáte kalorie z kvalitních, průmyslově nezpracovaných potravin, budete prospívat. Ale jestliže se takto stravujete, proč byste je počítali. :)
Kalorie jsem nepočítala nikdy a bylo to jedno z doporučení, se kterým jsem už před lety na kurzu výživového poradenství nesouhlasila. Pokud se stravujete podle základních principů zdravého stravování, a to tak, že jíte kvalitní potraviny, váš denní příjem obsahuje z poloviny zeleninu, v menší míře ovoce, dále bílkoviny, kvalitní tuky a občas sacharidy s nízkým glykemickým indexem (luštěniny, ovesné vločky, jáhly, quinou, pohanku, celozrnnou rýži), nepotřebujete počítat kalorie. Dokonce ani pokud sem tam zhřešíte.
A co je kvalitní jídlo? Především to, co si sami doma uvaříte. Jsou to průmyslově nezpracované potraviny. Ty totiž obsahují většinou sacharidy i tuky dohromady, což je jeden důvod přibývání na váze. Některé jsou chuťově vylepšované tak, aby nás stimulovaly k další a další konzumaci. Přejídáme se, ale nevyživujeme tělo potřebnými látkami. Další důvod přibývání na váze. Většinou obsahují cukr a je jedno, jestli v podobě fruktózy, maltózy, dextrózy nebo škrobu. Tyto sacharidy jsou skoro ve všech průmyslově zpracovaných potravinách, většinou ani netušíme, že je jíme a kolik se jich za den nasčítá. A opět přibýváme na váze. A to nemluvím o zdravotních důsledcích.
Pokud jste na redukční dietě, tak místo počítání kalorií stačí omezit příjem sacharidů, ale i tuků. Když máte nadváhu, je třeba jen pochopit, jak probíhá metabolismus, jak tělo zpracovává jednotlivé makroživiny, jakou funkci mají při přeměně makroživin na energii hormony a tím pochopíte, proč nám tak škodí vysoký příjem sacharidů, vysoký příjem tuků a nejvíc vysoký příjem sacharidů a tuků současně. Ale pořád je to o kvalitním jídle, při kterém nemusíte přemýšlet nad kaloriemi.